Köpa Hus – Att tänka på innan köpet

Köpa Hus – Att tänka på innan köpet

Köpa hus är en utav de största investeringarna som man gör i sitt liv, det finns mängder av saker man ska tänka på innan man genomför köpet. Den här lilla guiden syftar till att ge dig en snabb överblick av vilka områden som du måste ha koll på innan du köper en fastighet.

5 saker du behöver ha koll på vid husköp

Budget
Först och främst innan du börjar leta så bör du göra upp en budget för vad du har råd med. Boka gärna in ett möte med en representant från din bank som kan berätta för dig hur mycket du kan få i lån och vad du ska amortera. Glöm inte bort att du måste betala en kontantinsats vid köpet, kontantinsats är en procentsats av kostnaden för fastigheten som man betalar direkt vid husköpet. Denna kontantinsats betalas till banken när du tar lånet.

Exempel: Låt säga att du köper en fastighet för 700 000 kr, du får lån på hela det beloppet men för att få lånet så måste du betala en kontantinsats på 10% av lånesumman vilket betyder att kontantinsatsen i det här fallet är 70 000 kr. Du måste alltså ha sparat ihop till kontantinsatsen innan du kan genomföra ett köp. Tänk också på att du måste känna till hur långt du har råd att gå om det blir en budgivning på huset, känn till din smärtgräns.

Börja att kolla runt i tid
Det är bra om du börjar kolla runt efter fastigheter i god tid, skapa dig en uppfattning om vad du får för typ av fastighet för den budget du har. Lever inte fastigheten upp till dina förväntningar med din budget, ja då vet du att du behöver spara lite mer pengar. En bra sida för att leta villor och lägenheter på är hemnet.se där samlas alla fastigheter som är till salu hos fastighetsbyråerna. Du kan enkelt välja länet och staden som du är intresserad av och få fram alla fastigheter som är till salu i det området.

Lantmäteriet
Kommunen där fastigheten är belägen har koll på vad som gäller för marken kring fastigheten och vad som gäller för den. Fråga din kommun om det finns något servitut till fastigheten som exempelvis kan innebära att någon annan har rätt att använda vägen som är belägen på din tomt. Servitut är inte direkt något som brukar nämnas i annonsen så var noga med att kolla med lantmäteriet om du är intresserad av att köpa en fastighet. Läs mer på lantmäteriet.se

Juridik
Att köpa hus innefattar mycket juridik och det är mycket som är svårt att veta på förhand. Ett bra tips är att kolla igenom det aktuella lagrummet för att skapa dig en större uppfattning om vad som gäller. De aktuella juridiska områdena är: Jordabalken och Avtalslagen som gäller för själva kontraktet. Om du tycker det är för mycket att sätta dig in i så rekommenderar jag att du kontaktar en jurist eller advokat som kan assistera dig i husköpet med bland annat att upprätta ett giltigt kontrakt.

Här hittar du ett köpekontrakt till hus som är fullt dugligt: PDF

En litet klipp om varför man ska göra en överlåtelsebesiktning.

Ytterligare tips och rådgivning vid husköp

Har du ytterligare frågor om husköp och hur det går till, rekommenderar vi starkt att du tar hjälp av Pontus på sajten www.husskola.se Där erbjuds en mängd med informationsartiklar om ämnet. Om du vill få mer ingående information så bör du besöka ett av seminarierna anordnat av honom.