Sälja Hus – En snabbguide

Sälja Hus – En snabbguide

Att sälja sitt hus är en stor affär och det kan också vara många känslor inblandade. Det är inte alla gånger det är bra tider för att sälja ett hus men ibland måste man och ibland så är det helt rätt tid att sälja sitt hus. När man ska sälja sitt hus och vad man ska tänka på när man gör det kommer den här artikeln gå igenom.

Vad är en bra tid för att sälja sitt hus?

Fastighetsmarknaden går hand i hand med den kommunala, nationella och den globala ekonomin. En bra tid för fastighetsmarknaden är när det går bra för företagen och företag kan behålla eller anställa fler folk. Fler personer som har ett jobb innebär enkelt sammandraget att fler personer köper hus. När det råder finanskriser på kommunal, nationell eller global nivå då företag istället säger upp eller avvaktar betyder det att inte lika många personer har en fast lön vilket i sin tur inte innebär någon stabilitet och det innebär att ett husköp inte är intressant just då. Om du försöker sälja ditt hus i en finanskris innebär det alltså att det finns färre möjliga köpare till ditt hus. När konkurrensen är mindre så tvingas man ofta sänka priset för att locka kunder vilket innebär en förlust för dig som säljer huset. Om du istället säljer huset när ekonomin är god så finns det fler intressenter till din fastighet vilket innebär att det kan bli en budgivning om ditt hus vilket triggar upp priset.
Sälja hus

Vad ska man tänka på innan man säljer ett hus?

Du bör gå igenom huset och se fall det är något du vill förbättra med fastigheten innan du säljer, en renovering av exempelvis badrummet höjer definitivt värdet på fastigheten och bidrar till att huset blir värderat högre. När du väl ska värdera ditt hus så tar du hjälp av en fastighetsmäklare som uppskattar fastigheten till ett visst pris du kan ta hjälp av flera mäklare för att skapa dig en större uppfattning om vad din hastigheten är värd. Reparera alla skavanker på ditt hus, om du inte gör det så var noga med att upplysa köparen om de brister som huset har. Att ljuga eller undanhålla viktigt information om huset och dess skick kan leda till att köparen vill häva köpet, vilket är fullt möjligt om det har undanhållits viktigt information om fastighetens skick. Det är visserligen köparens plikt att undersöka husets skick innan ett köp men det kan fortfarande föreligga saklig grund för ett hävande av husköpet om huset exempelvis är mögligt. Om man vill vara säker på att man inte köper ett hus som är mögligt så bör man göra en överlåtelsebesiktning som man kan läsa om i den artikeln.

Hur säljer man ett hus?

När man ska sälja sitt hus så ska man ta kontakt med sin lokala fastighetsmäklarbyrå – Wikipedia. En mäklare förmedlar säljare och köpare och har tillgång till en kundbas och marknadsföringskanaler som de kan visa upp ditt hus för. En mäklare hjälper dig också med avtal och vissa juridiska frågor kring själva avtalet. Om det gäller komplicerade problem så rekommenderar jag att du istället tar kontakt med en fastighetsjurist så att allting blir rätt.

En mäklare kan också hjälpa dig med att piffa upp ditt hus eller lägenhet innan du ska sälja den så att den ser mer representativ ur så kallade homestagning.

En mäklare tar ut ett arvode på försäljningspriset av ditt hus.

Lycka till med att sälja ditt hus! Letar du efter en besiktningsman så hittar du en med hjälp av oss efter det att du har fyllt i formuläret.